Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο

H China Southern Airlines, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας όχι μόνο της Κίνας αλλά και ολόκληρης της Ασίας, φιλοδοξεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και να γίνει η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου. Η εταιρία, που έχει ως έδρα της την πόλη Γκουανγκζού, σχεδιάζει να διευρύνει δραματικά τον στόλο της μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον CEO της εταιρίας, Tan Wangeng, η China Southern Airlines σχεδιάζει να εμπλουτίσει τον στόλο της σε τέτοιο βαθμό που από 800, περίπου, αεροσκάφη που διαθέτει αυτή την στιγμή να φτάσει τα 1,000 μέχρι το 2020. Αυτή θα είναι μόνο η αρχή όμως, γιατί ο κινεζικός γίγαντας σκοπεύει μέσα σε 15 χρόνια να διπλασιάσει τον στόλο του και να διαθέτει 2,000 αεροσκάφη μέχρι το 2035. 

Κατά την ιστοσελίδα Flight Global, η κινεζική αεροπορική εταιρία αναμένεται να παραλάβει εντός του τρέχοντος έτους 115 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 61 Βoeing 737-800, 39 αεροσκάφη της οικογένειας Α320, 10 Dreamliners και 5 Airbus A330-300. Mέχρι το 2020 η εταιρία θα παραλάβει συνολικά 309 νέα αεροσκάφη.

Η  China Southern Airlines, με την σημαντική διεύρυνση του στόλου της, σκοπεύει να επεκτείνει την δραστηριότητα της σε Λατινική Αμερική και Αφρική, καθώς και να ενισχύσει τη συνεργασία της με ανερχόμενες αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Τα φιλόδοξα πλάνα της China Southern Airlines συμβαδίζουν απόλυτα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τον τουρισμό της Χώρας του Δράκου. Όπως ανέφερε ο Tan Wangeng σε πρόσφατο συνέδριο του World Routes, μέχρι το 2020 η Κίνα θα έχει 200 εκατομμύρια εξερχόμενους τουρίστες, γεγονός που θα προσφέρει στις αεροπορικές εταιρίες της χώρας περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Πλάνα για σημαντική ανάπτυξη του στόλου καθώς και του πτητικού τους έργου έχουν και άλλες εταιρίες της Κίνας, όπως για παράδειγμα οι China Eastern και Xiamen Airlines. 

Εξάλλου, κατά τις προβλέψεις της ΙΑΤΑ, η Κίνα το 2022 θα αποτελεί την πρώτη αεροπορική αγορά του κόσμου, προσπερνώντας τις ΗΠΑ που επί του παρόντος κατέχουν τα πρωτεία. Εως το 2036 δε, ο αριθμός των επιβατών αεροπορικών μεταφορών στην Κίνα θα ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο. Αριθμός που δίχως άλλο προκαλεί ίλιγγο, φανερώνει το ασύλληπτα μεγάλο μέγεθος της κινεζικής αεροπορικής αγοράς και δικαιολογεί τα σχέδια της China Southern Airlines να γιγαντωθεί και να γίνει η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στον κόσμο.