Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο

Την περασμένη Πέμπτη (11/10/18) η Singapore Airlines μάζεψε όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της καθώς επανέφερε την απευθείας σύνδεση Σιγκαπούρη-Νέα Υόρκη (Νιούαρκ), που αποτελεί πλέον και την μεγαλύτερη πτήση στον κόσμο. Η ασιατική εταιρία εκτελεί το δρομολόγιο με Airbus A350-900ULR (Ultra Long Range, δηλαδή εξαιρετικά μεγάλης εμβέλειας), ένα εξαιρετικά σύγχρονο, άνετο και οικονομικό αεροσκάφος που φαίνεται να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες των αεροπορικών εταιριών να μπορούν πετούν πολύ μακρινές αποστάσεις οικονομικά.

Να σημειωθεί ότι το δρομολόγιο Σιγκαπούρη-Νέα Υόρκη δεν είναι καινούργιο, αφού η Singapore Airlines το εκτελούσε ήδη από το 2004. Ωστόσο το 2013 αναγκάστηκε να το τερματίσει αφού δεν την συνέφερε οικονομικά. Τότε η Singapore χρησιμοποιούσε Airbus A340-500, με all-business class διαμορφωμένη καμπίνα. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος αποδείχθηκε εξαιρετικά ασύμφορο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καυσίμου, σε μια εποχή μάλιστα που οι τιμές του είχαν πάρει την ανιούσα, με αποτέλεσμα η Singapore Airlines να οδηγηθεί στην απόφαση να κόψει οριστικά την γραμμή. Η εταιρία δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο να επανέλθει μελλοντικά στο συγκεκριμένo δρομολόγιο, και το υπερσύγχρονο A350-900ULR, που εμφανίζει εως και 25% περισσότερη οικονομία στη κατανάλωση καυσίμου σε σύγκριση με το A340-500, της επέτρεψε να κάνει το comeback.

Η πτήση SQ22 αναχώρησε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου από τo αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης στις 23:59 (ώρα τοπική) και μετά από ένα ταξίδι 17 ωρών και 25 λεπτών αφίχθη στο αεροδρόμιο Liberty του Νιούαρκ την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις  5:24 το πρωί (ώρα τοπική). Το Α350-900 της Singapore, στο οποίο επέβαιναν 161 επιβάτες και 17 μέλη πληρώματος (4 κυβερνήτες, 13 αεροσυνοδοί), μετέφερε 111 τόνους καύσιμα και ταξίδεψε στα 41,000 πόδια με μέση ταχύτητα 925 χλμ/ώρα, καλύπτοντας μια απόσταση συνολικά 16,562 χιλιομέτρων

H προγραμματισμένη διάρκεια της πτήσης SQ22 είναι 18 ώρες και 45 λεπτά ωστόσο η παρθενική πτήση της Singapore Airlines διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα λιγότερο, χάρη στους ισχυρούς ούριους ανέμους που έπνεαν καθώς και στη διαδρομή που επιλέχθηκε. Συγκεκριμένα, το A350 της Singapore μετά την απογείωση του από την Σιγκαπούρη πήρε βορειοανατολική πορεία, πετώντας ανατολικά της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας για να φτάσει πάνω από την Αλάσκα και να πάρει νότια κατεύθυνση προς Νέα Υόρκη, έχοντας διασχίσει προηγουμένως σχεδόν ολόκληρο τον Καναδά.

Με την επαναφορά της πτήσης SQ22 ο εθνικός αερομεταφορέας της Σιγκαπούρης κρατά και πάλι στα χέρια του το ρεκόρ της μεγαλύτερης απευθείας πτήσης στον κόσμο, διάκριση που μέχρι πρότινος κατείχε η Qatar Airways με το απευθείας δρομολόγιο Ντόχα-Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία). Στην αγορά των ultra-long-haul πτήσεων, πάντως, δραστηριοποιούνται και άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρίες απ’όλο τον κόσμο, με την United Airlines να εκτελεί τις περισσότερες (Χιούστον-Σίδνεϊ, Λος Άντζελες-Σιγκαπούρη και Σαν Φρανσίσκο-Σιγκαπούρη).

Παρακάτω οι 10 μεγαλύτερες πτήσεις στον κόσμο, αυτή την στιγμή.