Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο

Ένα βήμα πιο κοντά στην σωτηρία φαίνεται να βρίσκεται η ισλανδική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους WΟW Air, η οποία τους τελευταίους μήνες ταλανίζεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, απόρροια της χαμηλής πληρότητας των πτήσεων της σε συνδιασμό με τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα. 

Συγκεκριμένα η WOW Air γνωστοποίησε πριν λίγες ημέρες, μέσω δελτίου τύπου, ότι έδωσε τα χέρια με την Indigo Partners, εταιρία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου από τις ΗΠΑ. Η Ιndigo Partners, που ελέγχει την Frontier Airlines και, μεταξύ άλλων, κατέχει μερίδια στις low-cost Volaris και Wizz Air, συμφώνησε να επενδύσει εως και 75 εκατομμύρια δολάρια στην WOW Air, δίνοντας το φιλί της ζωής στον αερομεταφορέα από την Ισλανδία. 

Στο μεταξύ, μέχρι να βρει λύση, η διοίκηση της WOW Air δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια αλλά προχώρησε σε σημαντικές διαρθρωτικές κινήσεις ούτως ώστε να κερδίσει χρόνο αλλά και χρήμα. Η ισλανδική low-cost έκοψε πολλά από τα δρομολόγια που εκτελούσε από την Ισλανδία (Νέα Υόρκη JFK, Ντάλας, Σινσινάτι, Σεντ Λούις, Κλίβελαντ και Τελ Αβίβ) ενώ αναμένεται από Ιανουάριο να «τσεκουρώσει» κι άλλες πτήσεις (προς Νέο Δελχί, Σικάγο και Λος Άντζελες). 

Ακόμη, η ισλανδική εταιρία σχεδιάζει να μειώσει αισθητά τον στόλο της από 20 αεροσκάφη σε 11. Για να το πετύχει αυτό η WOW σκοπεύει να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους ορισμένα μισθωμένα αεροσκάφη του στόλου της, όπως για παράδειγμα τα Airbus A330, καθώς και να πουλήσει 4 Αirbus A321 για να βάλει γρήγορα ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία της. Αξίζει να αναφερθεί πως σκοπός της διοίκησης είναι ο στόλος της εταιρίας να αποτελείται αποκλειστικά από αεροσκάφη Αirbus στενής ατράκτου

Επιπλέον, στα πλαίσια του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας, η WOW Air αποφάσισε να προχωρήσει και σε απολύσεις. Πιο συγκεκριμένα, την πόρτα της εξόδου θα δουν 110 εργαζόμενοι, με τον αριθμό των υπαλλήλων της εταιρίας να πέφτει σχεδόν στους χίλιους. Σχολιάζοντας την σχετική απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της WOW Air, Σκούλι Μόγκενσεν, ανέφερε πως αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην ιστορία του αερομεταφορέα, ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να παρθεί και ότι, εν τέλει, ήταν απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η επιβίωση της εταιρίας όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι πρόσφατα η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ισλανδίας, η Icelandair, είχε κάνει κίνηση για την απόκτηση της WOW Air, όμως το deal δεν πραγματοποιήθηκε τελικά ποτέ αφού η Icelandair απέσυρε το ενδιαφέρον της. 

Σίγουρα είναι νωρίς ακόμα για πανηγυρισμούς, ωστόσο με την είσοδο της Indigo Partners στην εταιρία, οι άνθρωποι της WOW Air έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν. Άλλωστε, η αμερικανική φίρμα βρίσκεται πίσω από την διάσωση της Spirit Airlines, που όχι μόνο ξεπέρασε τα ζόρια αλλά έφτασε στο σημείο να αποτελεί τον πιο συνεπή αερομεταφορέα των ΗΠΑ καθώς και εκ των πλέον κερδοφόρων στην κατηγορία των ultra-low-cost αεροπορικών εταιριών.