Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο 

Αναρωτώμενος ποιος να κατέχει άραγε το ρεκόρ των περισσότερων αεροπορικών ταξιδιών στον κόσμο, εύλογα θα έφερνε κανείς στο μυαλό του είτε κάποιον βετεράνο κυβερνήτη ή αεροσυνοδό είτε κάποιον λάτρη των ταξιδιών και δη των αεροπορικών. Στην πραγματικότητα, όμως, ο τίτλος αυτός ανήκει σε έναν επιχειρηματία από την Αγγλία, τον Fred Finn, ο οποίος και τον κατέχει επίσημα από το 1983, όταν μπήκε για πρώτη φορά στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records book) έχοντας πετάξει 150 φορές με το θρυλικό αεροσκάφος Κονκόρντ (Concorde) και διανύσει περισσότερα από 7 εκατομμύρια μίλια (δηλαδή περίπου 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα) στον αέρα.

Από τότε, ο Άγγλος επιχειρηματίας όχι μόνο δεν σταμάτησε να πετάει αλλά συνέχισε με την ίδια συχνότητα τα ταξίδια του, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν για επαγγελματικούς λόγους. Μέχρι σήμερα ο, 77 χρονών πλέον, Finn μετράει 718 πτήσεις με το Κονκόρντ, το οποίο παραμένει το αγαπημένο του αεροσκάφος κι ας έχει αποσυρθεί, όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει, έχει διανύσει 15 εκατομμύρια μίλια (24 εκατομμύρια χιλιόμετρα) στον αέρα και έχει επισκεφθεί πάνω από 150 χώρες. Επιπλέον, μετρά δύο καταχωρήσεις στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες αφού το 1996 βραβεύτηκε εκ νέου ως ο πιο ταξιδεμένος άνθρωπος στον κόσμο με αεροπλάνο.

H βράβευση του Fred Finn το 1996 από τον συνιδρυτή του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες, Norris McWhirter.

Σε 52 χρόνια ταξιδιών, ο Finn διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό πάνω από 2,000 φορές. Μάλιστα, όπως αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα, μια φορά χρειάστηκε να κάνει το δρομολόγιο Λονδίνο-Νέα Υόρκη τρεις φορές μέσα στην ίδια μέρα προκειμένου να κλείσει μια επιχειρηματική συμφωνία. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι υπήρξε τόσο τακτικός επιβάτης στις υπερατλαντικές πτήσεις της British Airways με το Κονκόρντ που η αεροπορική εταιρία είχε κάνει δεκτό το αίτημα του να κάθεται κάθε φορά στην αγαπημένη του θέση στο αεροσκάφος, στην 9Α. Όταν δε η θέση του δινόταν σε άλλον επιβάτη, τότε η British Airways του πρόσφερε μια θέση στο πιλοτήριο, πίσω από τους κυβερνήτες.

Ο Finn ταξίδεψε για πρώτη φορά στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού τον Απρίλιο του 1958, πετώντας με ελικοφόρο αεροσκάφος Douglas DC-4. Η πτήση, τότε, από Λονδίνο προς Νέα Υόρκη διαρκούσε 18 ώρες και περιελάμβανε ενδιάμεσες στάσεις για ανεφοδιασμό σε Πρέστγουικ (Σκωτία), Κέφλαβικ (Ισλανδία) και Μπάνγκορ (ΗΠΑ). Μέσα στα επόμενα χρόνια έκανε αρκετά ταξίδια με πιο σύγχρονα αεροσκάφη, όπως το VC-10, τα Boeing 707, 727, 737, 767 και 747, με διάφορα Airbus καθώς και με το Κονκόρντ. Σχετικά με το τελευταίο αεροσκάφος, ο πολυταξιδεμένος Βρετανός έχει δηλώσει ότι το ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή και πως απόλαυσε κάθε πτήση με αυτό ενώ η ελάττωση της διάρκειας του ταξιδιού από Παρίσι και Λονδίνο προς Νέα Υόρκη, από 7-8 ώρες σε μόλις τρεισήμισι, με το ταχύτατο Κονκόρντ υπήρξε πολύ σημαντική αφού του επέτρεψε να μεταβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να επιστρέφει αυθημερόν. 

Ο Finn καθισμένος στην αγαπημένη του θέση (9Α) στο Κονκόρντ.

Σε μια συνηθισμένη εβδομάδα ο Βρετανός επιχειρηματίας, ο οποίος ταξίδευε 11 μήνες τον χρόνο, μπορεί να πετούσε διαδοχικά από Νέα Υόρκη προς Λατινική Αμερική, Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και αντιστρόφως. 

Όπως προαναφέρθηκε, το Κονκόρντ υπήρξε το αγαπημένο αεροσκάφος του Finn και σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα Travel + Leisure είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με το Κονκόρντ είχα ερωτική σχέση για 27 χρόνια. Ήταν το πιο συναρπαστικό και όμορφο αεροσκάφος στον κόσμο, ένα πραγματικό έργο τέχνης των αιθέρων». Σημειώνεται ότι ο Άγγλος επιχειρηματίας ήταν ανάμεσα στους επιβάτες τόσο της πρώτης εμπορικής πτήσης του Κονκόρντ το 1976, όσο και της τελευταίας το 2003. Από τα σημερινά αεροσκάφη, πάντως, ξεχωρίζει το Boeing 787 Dreamliner που, κατά την γνώμη του, είναι το καλύτερο αεροπλάνο που κατασκευάστηκε μετά το Κονκόρντ, χάρη στην καμπίνα του που προσφέρει στους επιβάτες άνεση και καθαρότερο αέρα, με βέλτιστη υγρασία.

Από τις χώρες που έχει επισκεφθεί, ο Finn ξεχωρίζει την Κένυα για τον φυσικό της πλούτο καθώς και για το νόστιμο φαγητό. Ενδεικτική της αδυναμίας που τρέφει για την χώρα της Ανατολικής Αφρικής ήταν, άλλωστε, και η επιλογή του να συμπληρώσει 11 εκατομμύρια αεροπορικά μίλια πετώντας προς Κένυα με τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας, την Kenya Airways. Ιδιαίτερη αγάπη, πάντως, έχει και και για την Ουκρανία, απ’όπου κατάγεται η σύζυγος του, την Γεωργία, τις εξωτικές Σεϋχέλλες και τις ΗΠΑ, όπου έζησε για ένα διάστημα. 

Ο Finn στο κόκπιτ του θρυλικού Κονκόρντ.

Όσον αφορά την πιο αξιομνημόνευτη στιγμή από τα αεροπορικά ταξίδια του, ο Finn διηγήθηκε το παρακάτω περιστατικό: «Ήταν Χριστούγεννα, ταξίδευα από Παρίσι για Νέα Υόρκη με το Κονκόρντ και στο αεροσκάφος ήμασταν μόνο εγώ και άλλοι τρεις επιβάτες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο John Denver, ο θρύλος της country μουσικής, ο οποίος, ενώ πετούσαμε πάνω από τον Ατλαντικό, έβγαλε την κιθάρα του και τραγούδησε το «Take Me Home, Country Roads», το αγαπημένο μου κομμάτι του συγκεκριμένου καλλιτέχνη».  

Τέλος, έχοντας δει παραπάνω από το 70% όλων των χωρών του κόσμου, ο Fred Finn παραδέχεται ότι δεν τον ενδιαφέρει να επισκεφθεί νέες χώρες αλλά πως, αντιθέτως, στόχος του είναι πλέον να πάει στη Σελήνη.