Η Airbus και η AirAsia αποκάλυψαν το πρώτο A330neo για τον Όμιλος AirAsia, στο Παρίσι. Το αεροσκάφος θα παραδοθεί μέσω της Avolon τις προσεχείς εβδομάδες, προς χρήση της θυγατρικής της AirAsia, AirAsia X Thailand. Το γεγονός παρακολούθησαν ο Tan Sri Rafidah Aziz, ο πρόεδρος της AirAsia X Μαλαισίας, η Nadda Buranasiri, Διευθύνων Σύμβουλος της AirAsia X Group, ο Christian Scherer, Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus, ο Domhnal Slattery, Avolon Διευθύνων Σύμβουλος και ο Chris Cholerton,  Πρόεδρος της Rolls-Royce Civil Aerospace.

Με την ικανότητα να φτάσει στην Ευρώπη χωρίς στάση από τη Νοτιοανατολική Ασία, την αυξημένη δυναμική του A330neo και τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία θα φέρουν έναν αέρα αλλαγής στην αποδοτικότητα των καυσίμων για το μακρινές διαδρομές της AirAsia.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα ΜΜΕ και άλλοι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν τη νέα καμπίνα για πρώτη φορά. Το AirAsia X A330-900 διαθέτει 377 θέσεις σε μια διαρρύθμιση δύο κατηγοριών, αποτελούμενη από 12 καθίσματα business και 365 καθίσματα οικονομικής θέσης.

Το αεροσκάφος που παρουσιάστηκε θα παραμείνει στην έκθεση Airbus στο Le Bourget από τη Δευτέρα 17 έως Τετάρτη 19 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτό σε μέσα ενημέρωσης για καθημερινές επισκέψεις μεταξύ 9 π.μ. και 10 π.μ.

Η AirAsia X διαθέτει 36 αεροσκάφη A330-300. Η αεροπορική εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της A330neo με 66 αεροσκάφη κατόπιν παραγγελίας. Επιπλέον, η αεροπορική εταιρεία θα αποκτήσει δύο αεροσκάφη από τη μίσθωση της Avolon φέτος.

Τα A330-900 είναι η μεγαλύτερη από τις δύο παραλλαγές A330neo. Η οικογένεια A330neo είναι η νέα γενιά A330, που περιλαμβάνει δύο εκδόσεις: το A330-800 και το A330-900. Βασίζεται στην αποδεδειγμένη οικονομία, την ευελιξία και την αξιοπιστία της οικογένειας A330, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση καυσίμου κατά περίπου 25% ανά καθίσματα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, με ανταγωνιστικά αυξανόμενο εύρος έως και 1.500 nm σε σύγκριση με την πλειοψηφία των A330s.

Το A330neo τροφοδοτείται από τελευταίας γενιάς κινητήρων Trent 7000 της Rolls-Royce και διαθέτει νέα πτέρυγα με αυξημένο άνοιγμα και νέα Sharklets εμπνευσμένα από το A350 XWB. Η καμπίνα παρέχει άνεση στους επιβάτες, που περιλαμβάνει υπερσύγχρονα ψυχαγωγικά συστήματα και συστήματα σύνδεσης Wifi.