Η Dassault, στα πλαίσια του Paris Air Show, παρουσίασε το νέο concept του New Fighter, που αναπτύσσει μαζί με την Airbus στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Future Combat Air System (FCAS)/ Système de Combat Aérien Futur (SCAF). 

Σύμφωνα με το Jane’s 360, στο event παρουσιάστηκε ένα ομοίωμα πλήρους μεγέθους του αεροσκάφους μαζί με ένα μοντέλο του προτεινόμενου μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους (UCAV) με το οποίο προορίζεται να συνεπιχειρεί. Την παρουσίαση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και άλλα στελέχη της γαλλικής, της γερμανικής και της ισπανικής κυβέρνησης.

Κατά την παρουσίαση ανακοινώθηκε πως, μετά την απονομή του Joint Concept Study τον Ιανουάριο, η Dassault Aviation και η Airbus Defence and Space παρέδωσαν στη γαλλική υπηρεσία αμυντικών προμηθειών (DGA) και το γερμανικό υπουργείο Άμυνας μία βιομηχανική συμφωνία ως προς την αρχική φάση επίδειξης του προγράμματος FCAS/ SCAF, που είχε πρωτοανακοινωθεί στα τέλη του 2017.

Η πρώτη φάση επίδειξης θα καλύπτει τρεις από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος: Το NF (επανδρωμένο αεροσκάφος), τα UCAV (γνωστό πλέον ευρύτερα ως «loyal wingmen») και το δίκτυο ACC (Air Combat Cloud). Μεταξύ των εταιρειών που συνεργάζονται στο πρόγραμμα είναι οι MBDA, Thales, Safran και MTU.

Σύμφωνα με το Popular Mechanics, το νέο μαχητικό αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά το 2026. Εμφανισιακά έχει κάποια κοινά στοιχεία με το F-35, αν και είναι δικινητήριο, αντίθετα με το αμερικανικό μαχητικό. Το μαχητικό φαίνεται να έχει σχεδιασμό «cranked kite» στα φτερά, που αυξάνει τον χώρο για αποθήκευση καυσίμου και όπλων εσωτερικά του αεροσκάφους, για μείωση του ίχνους του στα ραντάρ.

Το νέο μαχητικό, 6ης γενεάς, πιθανότατα θα είναι μονοθέσιο, δεδομένου πως τα μαχητικά 5ης και 6ης γενεάς είναι ιδιαίτερα ακριβά, χωρίς καν να απαιτείται να σχεδιαστούν μονοθέσιες και διθέσιες εκδόσεις. Ένα ομοίωμα του κόκπιτ, φαίνεται να δείχνει μια ψηφιακή οθόνη που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χώρου μπροστά από τον πιλότο.

Σύμφωνα με το ομοίωμα, το αεροσκάφος θα είναι μεγαλύτερο από το Rafale, το μαχητικό το οποίο προορίζεται να διαδεχτεί, όπως και το Eurofighter. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Γαλλία θέλει το αεροσκάφος να μπορεί να επιχειρεί και από αεροπλανοφόρα και να φέρει πυρηνικά όπλα.