Η AirAsia X, μέλος του Ομίλου AirAsia, ολοκλήρωσε μια παραγγελία με την Airbus για επιπλέον 12 αεροσκάφη A330-900 και 30 A321XLR. Η σύμβαση υπογράφηκε από τον Tan Sri Rafidah Aziz, τον πρόεδρο της AirAsia X και τον Guillaume Faury, Διευθύνων Σύμβουλοςτης Airbus στην Κουάλα Λουμπούρ σήμερα, παρουσία του Tun Dr Mahathir Mohamad, του πρωθυπουργού της Μαλαισίας.

Ο Tan Sri Tony Fernandes, Διευθύνων Σύμβουλος της AirAsia Group, ο οποίος ήταν παρών κατά την υπογραφή της σύμβασης, δήλωσε: “Αυτή η παραγγελία επιβεβαιώνει την επιλογή του A330neo ως την πιο αποτελεσματική επιλογή για τον μελλοντικό μας στόλο. Επιπλέον, το A321XLR προσφέρει το μεγαλύτερο εύρος πτήσεων από οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος μονής διαδρομής και θα μας επιτρέψει να προσθέσουμε δρομολόγια σε νέους προορισμούς. Μαζί, αυτά τα αεροσκάφη είναι τέλειοι συνεργάτες για μεγάλες μεταφορές χαμηλού κόστους και θα μας επιτρέψουν να χτίσουμε περαιτέρω την θέση μας στην αγορά, σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα».

Ο Tan Sri Rafidah Aziz, πρόεδρος της AirAsia X Berhad, δήλωσε: “Η σημερινή ανακοίνωση είναι απόδειξη της εμπιστοσύνης και της δέσμευσής μας για την πραγματοποίηση αεροπορικών ταξιδιών μεγαλύτερων αποστάσεων. Αυτό είναι το μέλλον των διαδρομών μακρινών αποστάσεων. Τα επαναστατικά νέα χαρακτηριστικά και οι τροποποιήσεις του A330neo θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες μας στις μακρινές διαδρομές και θα επιτρέψουν στην AirAsia X να εεπεκταθεί σε διαδρομές πτήσης άνω των οκτώ ωρών, όπως για παράδειγμα στην Ευρώπη.”

Ο Guillaume Faury, Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus, δήλωσε: “Η AirAsia X είναι πρωτοπόρος του μοντέλου διαδρομών χαμηλού κόστους για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Αυτή η νέα παραγγελία για τα μοντέλα A330neo και A321XLR θα 
παρέχει στην AirAsia X το χαμηλότερο δυνατό λειτουργικό κόστος για την επέκταση του δικτύου της έτσι ώστε ακόμη περισσότεροι άνθρωποι να πετάξουν, πιο μακριά από ποτέ ».

Η νέα σύμβαση αυξάνει τον αριθμό των αεροσκαφών A330neo που διαθέτει η AirAsia X σε 78, κάνοντας τον μεταφορέα, τον μεγαλύτερο πελάτη της Airbus για αυτόν τον τύπο αεροσκάφους. 

Η AirAsia X διαθέτει σήμερα ένα στόλο 36 A330-300 για υπηρεσίες σε σημεία εντός της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, τον Αύγουστο το πρώτο A330neo εντάχθηκε στο στόλο της AirAsia X Thailand, με έδρα την Μπανγκόκ. Το A330neos είναι το πρώτο από τα δύο που μίσθωσε η θυγατρική της αεροπορικής εταιρείας της Ταϊλάνδης μέχρι το τέλος του έτους.

Το A321XLR είναι το επόμενο εξελικτικό βήμα από το A321LR που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς, για ακόμα μεγαλύτερη εμβέλεια και ωφέλιμο φορτίο, δίνοντας μεγαλύτερη αξία στις αεροπορικές εταιρείες. Από το 2023, θα προσφέρει ένα ιδιαίτερα μακρύ σκάφος μέχρι 4.700nm – 15% μεγαλύτερο από το A321LR και με 30% χαμηλότερη καύση καυσίμου ανά κάθισμα σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά αεροσκαφών.

Το A330neo είναι ένα πραγματικό αεροσκάφος νέας γενιάς που βασίζεται στην επιτυχία και τη μόχλευση του A330 στην τεχνολογία A350 XWB. Ενσωματώνει εξαιρετικά αποδοτικούς  κινητήρες Rolls-Royce Trent 7000 νέας γενιάς και νέα βελτιστοποιημένα πτερύγιαγα 3D. Μαζί όλες οι νέες τεχνολογίες μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου κατά 25% σε σύγκριση με αεροσκάφη ανταγωνιστών παλαιότερης γενιάς παρόμοιου μεγέθους. Το A330 είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αεροσκάφη, έχοντας λάβει πάνω από 1.700 παραγγελίες από περισσότερους από 120 οι πελάτες.