Αποκάλυψε τα σχέδια για το φουτουριστικό νέο της εμπορικό αεροσκάφος με «ενσωματωμένα φτερά» η Airbus μετά από μία σειρά δοκιμαστικών, το οποίο αναμένεται να καταναλώνει 20% λιγότερα καύσιμα.

Ο γαλλικός κολοσσός αεροναυπηγικής κατασκεύασε ένα μοντέλο του αεροσκάφους με τηλεχειριστήριο το οποίο «δοκιμάστηκε» στο Singapore Air Show 2020  την Τρίτη. Το μοντέλο του αεροσκάφους με τα «ενσωματωμένα στο κυρίως σώμα φτερά», ονομάζεται MAVERIC (Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls), έχει μήκος δύο μέτρα και πλάτος 3.2 μέτρα.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο του 2019, ωστόσο το πρότζεκτ, είχε ξεκινήσει το 2017 ώσπου αποκαλύφθηκε φέτος. Σύμφωνα με την Airbus το MAVERIC συμβάλει στην γρηγορότερη κατανόηση πως το νέο αεροσκάφος πρέπει να διαμορφωθεί και ως προς την απαραίτητη ωρίμανση για ένα τόσο διαφορετικό αεροσκάφος, τεχνολογίας.

Δείτε ακόμα: Σε υπηρεσία η «ιπτάμενη φάλαινα» της Airbus

Τι είναι τόσο διαφορετικό όμως σε αυτό το αεροδυναμικό ντιζάιν με τα «ενσωματωμένα στο κυρίως σώμα φτερά»;

Το αεροσκάφος θα καταναλώνει 20% λιγότερα καύσιμα σε σχέση με αντίστοιχα συμβατικά μοντέλα με τις ίδιες μηχανές, ενώ, σύμφωνα με την Airbus ο σχεδιασμός του ανοίγει νέες προοπτικές για τη διαμόρφωση της καμπίνας. Ακόμα, τα επίπεδα θορύβου στο νέο αεροσκάφος θα είναι εμφανώς χαμηλότερα χάρη στην «κρυμμένη» μηχανή πάνω από το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τον μηχανικό Jean-Brice Dumont αντιπρόεδρο του τμήματος “Εngineering” της Airbus η εταιρεία αξιοποιεί τις αναδυόμενες τεχνολογίες για να καταστεί πρωτοπόρα στο μέλλον των αερομεταφορών ενώ με δοκιμές όπως αυτή του MAVERIC η εταιρεία μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους ως μελλοντικά προϊόντα.

Οι δοκιμές θα συνεχίσουν μέχρι τα μέσα του 2020, αλλά η εταιρεία δεν έχει προσδιορίσει με ακρίβεια την ημερομηνία παράδοσης του νέου αεροπλάνου. Ο Jean-Brice Dumont ωστόσο επιμένει πως το αεροσκάφος θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή του σχεδιασμού των εμπορικών αεροσκαφών και σε ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον για τον κλάδο των αερομεταφορών.

Μιλώντας στα ΜΜΕ στης Σιγκαπούρης, σημείωσε ότι η πρόοδος στην τεχνολογία ελέγχου πτήσης και στη μείωση του βάρους σημαίνουν ότι πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή «για να προχωρήσουμε μπροστά».

Η Airbus δεν είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρεία εμπορικών αεροσκαφών που δοκιμάζει να δημιουργήσει αεροσκάφος με «ενσωματωμένα» φτερά. Το 2007 η Boeing, μαζί με την NASA έφτιαξαν το X-48B, το οποίο πραγματοποίησε 122 δοκιμαστικές πτήσεις. Το εγχείρημα τερματίστηκε το 2013.