Η Γαλλική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια διάσωσης χιλιάδων θέσεων εργασίας, ανακοίνωσε πακέτο μέτρων στήριξης της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Το σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια, επενδύσεις, δάνεια και εγγυήσεις» γνωστοποίησε το Παρίσι.

Από το πακέτο βοήθειας, περίπου επτά δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν την Air France και την Airbus.

Παράλληλα, το σχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης, περιλαμβάνει επενδύσεις και κονδύλια στον κλάδο των αερομεταφορών και της αεροδιαστημικής, τα οποία θα ξεκινούν από 500 εκατ. ευρώ και θα φθάνουν έως το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ακόμη 300 εκατ. ευρώ αναμένονται να διοχετευτούν για τις ανάγκες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των εργοστασίων του κλάδου.

Στο ίδιο πλαίσιο, 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για την έρευνα και αναζήτηση νέων τεχνολογιών αερομεταφοράς, φιλικότερων προς το περιβάλλον.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τη γαλλική βιομηχανία, η οποία είναι τόσο κρίσιμη για την ανεξαρτησία μας, τις θέσεις εργασίας και τη γαλλική οικονομία» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο λε Μερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα πακέτα μέτρων έχουν ανακοινώσει και άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Γερμανία, η οποία θα παράσχει πακέτο βοήθειας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αεροπορική εταιρεία Lufthansa.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού και του lockdown, το οποίο οδήγησε σε καθίζηση τον κλάδο των αερομεταφορών.