Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο

Στις 26 Ιουνίου 2020 η Aegean Airlines πραγματοποίησε την πρώτη πτήση από Λουξεμβούργο για Αθήνα, στην μετά κορονοϊό εποχή.

Η συγκεκριμένη σύνδεση, όπως και όλες οι άλλες εξωτερικού πλην των Βρυξελλών, είχε διακοπεί εξαιτίας της πανδημικής κρίσης από τις 19 Μαρτίου. Η πτήση με κωδικό Α3629 και ώρα αναχώρησης στις 10:50 ώρα τοπική ήταν από τις πρώτες και μετρημένες στα δάχτυλα πτήσεις που αναχώρησαν στις 26 Ιουνίου από το αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου, το οποίο δεν έχει ούτε ένα μήνα που άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο επιβατικό κοινό.

Για αυτό τον λόγο δεν υπήρξε καθόλου συνωστισμός σε καμία φάση του ταξιδιού, από το τσεκ-ιν και τον έλεγχο ασφαλείας μέχρι την επιβίβαση και όλα κύλησαν εξαιρετικά ομαλά. Περιττό να αναφερθεί πως η χρήση μάσκας και η τήρηση απόστασης ασφαλείας ήταν υποχρεωτικές και την εφαρμογή των μέτρων επιτηρούσαν διακριτικά υπάλληλοι του αερολιμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παραμονή μας στο αεροδρομίου του Λουξεμβούργου δεν υποβληθήκαμε σε κανέναν έλεγχο για κορονοϊό, πχ θερμομέτρηση ενώ κατά την διάρκεια του τσεκ-ιν στα γκισέ όπου παραδώσαμε τις αποσκευές μας, η υπάλληλος που μας εξυπηρέτησε μας ενημέρωσε ότι κατά την άφιξη στην Αθήνα θα υποβληθούμε όλοι οι επιβάτες σε τεστ για κορονοϊό, κάτι το οποίο πάντως δεν συνέβη.

Σημειώνεται επίσης ότι το αρχικό τσεκ-ιν για επιλογή θέσεων και έκδοση κάρτας επιβίβασης το είχαμε κάνει διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής της Aegean 48 ώρες πριν το ταξίδι και στα πλαίσια αυτού μας ζητήθηκε να δηλώσουμε υπεύθυνα ότι δεν νοσούμε.

Το Airbus A320 (με στοιχεία νηολογίου SX-DNA) που εκτέλεσε την πτήση από Αθήνα έφτασε στο αεροδρόμιο Φίντελ του Λουξεμβούργου στην προβλεπόμενη ώρα και η αποβίβαση δεν πήρε παραπάνω από 15 λεπτά, μιας και η πληρότητα δεν ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Στο μεταξύ οι επιβάτες για Αθήνα ήμασταν ήδη στην πύλη και με τα διαβατήρια και τις κάρτες επιβίβασης ανά χείρας έτοιμα για επίδειξη, καθώς αυτό μας ζητήθηκε επανειλημμένα από το προσωπικό εδάφους για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Η επιβίβαση, ως συνήθως, ξεκίνησε με τους επιβάτες με κινητικά προβλήματα που χρειάζονται συνοδεία και ακολούθησαν οι επιβάτες της business class καθώς και οι οικογένειες με μικρά παιδιά και βρέφη. Έπειτα από λίγο ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι.

Η επιβίβαση έγινε με τη χρήση φυσούνας και έτσι δεν πήρε πολύ ώρα. Η πτήση ήταν σχεδόν πλήρης, κυρίως με Έλληνες του Λουξεμβούργου, ενώ στο πλαίσιο των μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κορονοϊού, οι τρεις τελευταίες σειρές παρέμειναν κενές, ο κάθε επιβάτης είχε δικαίωμα για μια χειραποσκευή μόνο μέσα στη καμπίνα ενώ η χρήση μάσκας καθόλη την διάρκεια του ταξιδιού ήταν υποχρεωτική. Ακόμα, το πλήρωμα καμπίνας φορούσε όλη την ώρα μάσκα και έκανε ανακοινώσεις για την αποφυγή του συνωστισμού τόσο στον διάδρομο του αεροσκάφους όσο και στις τουαλέτες. Η καμπίνα ήταν πολύ καθαρή και στο μπροστινό κάθισμα του ο κάθε επιβάτης είχε τις οδηγίες ασφαλείας καθώς και μια σακούλα ενώ τα περιοδικά έλειπαν για λόγους υγιεινής. Η πτήση αναχώρησε τελικά στις 11:20 ώρα τοπική, δηλαδή με μισή ώρα καθυστέρηση. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, και αφού έσβησε η φωτεινή ένδειξη για τις ζώνες, το πλήρωμα καμπίνας μοίρασε την φόρμα που πλέον συμπληρώνουν όλοι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό και στην οποία οι επιβάτες αναγράφουν τα στοιχεία της ταυτότητας τους καθώς και την διεύθυνση κατοικίας τους. Το πλήρωμα βοηθούσε όσους επιβάτες είχαν απορίες σχετικά με την συμπλήρωση της φόρμας και μετά από λίγη ώρα πέρασε από κάθε σειρά και τις μάζεψε συμπληρωμένες. Εν συνεχεία το πλήρωμα μας ενημέρωσε πως η διαδικασία του σέρβις έχει αλλάξει και πως δεν θα μας μοιραστεί ζεστό γεύμα σε δίσκο ούτε θα δοθούν ποτά, όπως πριν. Αντί αυτού το πλήρωμα μοίρασε σε κάθε επιβάτη από μια χάρτινη σακούλα η οποία μέσα είχε ένα μπουκάλι νερό, μια μπάρα σοκολάτα, ένα αντισηπτικό μαντηλάκι και ένα μικρό σάντουιτς.

Να σημειωθεί ότι καθόλη την διάρκεια της πτήσης ήταν διαθέσιμη η πλατφόρμα Aegean Stream, μέσω της οποίας οι επιβάτες έχουν την δυνατότητα να απασχοληθούν είτε διαβάζοντας περιοδικά και εφημερίδες, είτε ακούγοντας μουσική, παίζοντας παιχνίδια και παρακολουθώντας την πορεία του αεροσκάφους στον χάρτη. Μετά από 2 ώρες και 31 λεπτά στον αέρα και έχοντας διασχίσει την Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ιταλία, τις Κροατικές ακτές, την Αλβανία, την Ήπειρο, την Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα, το Α320 της Aegean πάτησε τις ρόδες του στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και μετά από μια ολιγόλεπτη τροχοδρόμηση «έπιασε» στην πύλη αφίξεως στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η αποβίβαση ήταν πιο χρονοβόρα από το κανονικό καθώς έγινε ανά τέσσερις σειρές, μεταξύ των οποίων μεσολαβούσε ένα διάστημα 3-4 λεπτών. Κατά την αποβίβαση μας στο αεροδρόμιο της Αθήνας δεν περάσαμε από δειγματοληπτικό τεστ κορονοϊού, καθώς το Λουξεμβούργο είναι στην κατηγορία των ασφαλών χωρών και δεν προβλέπεται υποχρεωτικό τεστ παρά μόνο τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος, και έτσι κατευθυνθήκαμε κατευθείαν προς τον χώρο παραλαβής αποσκευών. Οι βαλίτσες με μια σχετική καθυστέρηση έφτασαν τελικά στα χέρια μας και έτσι έλαβε τέλος το πρώτο μας ταξίδι στην μετά κορονοϊό εποχή.

Αυτό που θα μπορούσε να ειπωθεί είναι ότι η Aegean έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη από τον κορονοϊό και στις πτήσεις της σίγουρα οι επιβάτες αισθάνονται ασφαλείς, καθώς υπάρχει οργάνωση και τάξη. Όσον αφορά δε πιθανές καθυστερήσεις, αυτές είναι αναμενόμενες και θα πρέπει να είμαστε ανεκτικοί και να δείχνουμε κατανόηση αυτή την εποχή καθώς πέρα από όλα τα άλλα, μεταξύ των πτήσεων λαμβάνει χώρα και σχολαστικός καθαρισμός της καμπίνας του αεροπλάνου για την υποδοχή των επόμενων επιβατών.