Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας συμφώνησαν με την Airbus να τροποποιήσουν τους όρους της  Επένδυσης Εκκίνησης που τους χορήγησαν για την ανάπτυξη των αεροσκαφών Α350, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες της αγοράς.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΠΟΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη -Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία, γνωστά και ως «κράτη-μέλη της Airbus»- συμμορφώνονται πλήρως με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην υπόθεση Airbus.

Η κίνηση αυτή καταργεί τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ διατηρούν τα αντίμετρα για τις εξαγωγές της ΕΕ και αποτελούν ισχυρή υπόθεση για ταχεία επίλυση της μακροχρόνιας διαφοράς.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην περίπτωση της Airbus. Αυτό ακυρώνει τα όποια επιχειρήματα για να διατηρήσουν οι ΗΠΑ τα αντίμετρά τους στις ευρωπαϊκές εξαγωγές και προσφέρει ισχυρά επιχειρήματα για έναν γρήγορο διακανονισμό της μακράς διαμάχης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε από την πλευρά του: «Απουσία ενός διακανονισμού, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει πλήρως τα δικά της δικαιώματα κυρώσεων».