Η εφαρμογή των rapid test για τον κορωνοϊό σε όλους τους επιβάτες πριν από την αναχώρησή τους θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζωογόνηση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια την οποία έχει «σκοτώσει» η πανδημία, καθώς έτσι δεν χρειάζεται η επιβολή καραντίνας, αναφέρει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) Αλεξάντρ ντε Τζούνια.

Μέχρι σήμερα, πολλές ήταν εκκλήσεις της βιομηχανίας για μια ενιαία προσέγγιση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προκύπτει από τους έκτακτους περιορισμούς που υιοθετούν οι χώρες για ταξιδιώτες από χώρες με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Η IATA προτείνει την εφαρμογή rapid test κορωνοϊού και θα επιδιώξει να πείσει τις κυβερνήσεις για την υιοθέτησή τους μέσω του του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, δήλωσε ο Ντε Τζούνια.

Τα τεστ που κοστίζουν μόλις 10 δολάρια, μπορούν να γίνονται από το προσωπικό του αερομεταφορέα καθώς δεν χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική εκπαίδευση, δίνουν αποτέλεσμα σε 15 λεπτά και θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστα καθώς η διαγνωστική τους ευαισθησία σε σύγκριση με εργαστηριακό τεστ είναι 97%, δήλωσε η IATA.