Σε νέα κρίση οδηγεί τις αεροπορικές εταιρείες η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να απαγορεύσει τις διεθνείς αεροπορικές πτήσεις για λόγους αναψυχής από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην χώρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμοστούν από την Πέμπτη έως τις 2 Δεκεμβρίου την ώρα που ο αεροπορικός κλάδος προσπαθεί να επιβιώσει από την κατάρρευση της ζήτησης. Οι αεροπορικές εταιρείες δεν είχαν ενημερωθεί για την απαγόρευση αυτή πριν από την επίσημη ανακοίνωση που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανέφεραν πηγές.

Η EasyJet, ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες πτήσεις του έως την Πέμπτη και «αναμένεται τώρα να ακυρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δρομολογίων του στη διάρκεια του lockdown για να επιστρέψει στις αρχές Δεκεμβρίου».

«Απαγορεύονται όλα τα διεθνή ταξίδια των Βρετανών, εκτός των επαγγελματικών, από αυτή την Πέμπτη», όπως έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Cabinet Office, Michael Gove. Δυστυχώς, όπως είπε, αυτό αφορά τα διεθνή ταξίδια και από το πρωί της Πέμπτης το μήνυμά μας είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι. Εξαιρούνται τα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια ή τα απολύτως απαραίτητα.

Η απαγόρευση των ταξιδίων στο εξωτερικό και εσωτερικού ως αποτέλεσμα του νέου λοκντάουν θα “σταυρώσει” την ταξιδιωτική βιομηχανία, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Advantage Travel Centres, Julia Lo Bue-Said, ενώ εξέφρασε τη στήριξή της στα μέτρα ασφαλείας.

Ηπραγματικότητα του νέου λοκντάουν, όπως είπε, σημαίνει οτι πολλά τουριστικά γραφεία-μέλη δεν θα επιβιώσουν χωρίς οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση. Το 50% των θέσεων εργασίας των μελών μας, τόνισε, έχουν χαθεί από το Μάρτιο και το 80% θα φτάσει σε πλήρη αδυναμία ρευστότητας μέχρι το Μάιο.