Η Παγκόσμια Ένωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ, επιταχύνει τις διαδικασίες για το ψηφιακό ταξιδιωτικό πάσο υγείας, το οποίο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής αεροδρομίων, επιβατών και ασφάλειας προϊόντων, Alan Murray Hayden, θα χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες στον κόσμο από το Μάρτιο.

Το κύριο χαρακτηριστικό του Travel Pass είναι μια εφαρμογή για κινητά που βοηθά τους ταξιδιώτες να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται τις επαληθευμένες πιστοποιήσεις τους για τεστ κορωνοϊού ή εμβόλια. Παρέχει επίσης περισσότερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Το σύστημα Travel Pass αποτελείται από τέσσερα στοιχεία: Ένα μητρώο απαιτήσεων υγείας επιτρέπει στους επιβάτες να βρίσκουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι, τις απαιτήσεις τεστ και εμβολίου για το ταξίδι τους. Με την υποστήριξη του Timatic, το μητρώο μπορεί να καθορίσει εάν ο τύπος και ο χρόνος του τεστ είναι κατάλληλοι για το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Δεύτερον, διαθέτει μητρώο κέντρων τεστ και εμβολιασμού, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να βρουν εργαστήρια που πληρούν τις απαιτήσεις της κυβέρνησης προορισμού.

Τρίτον, η IATA και η Evernym δημιούργησαν μια εφαρμογή που επιτρέπει στα εργαστήρια τεστ να στέλνουν με ασφάλεια αποτελέσματα ή πιστοποιητικά εμβολιασμού στους επιβάτες.

Τέλος, το σύστημα διαθέτει την εφαρμογή που απευθύνεται στον καταναλωτή, την IATA Travel Pass, την οποία χρησιμοποιούν οι ταξιδιώτες για να αποθηκεύουν μια ψηφιακή έκδοση του διαβατηρίου τους και των αποτελεσμάτων των τεστ. Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να κοινοποιούν αυτά τα στοιχεία στην αεροπορική εταιρεία και τις αρχές του προορισμού.

«Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου άλλο πρότζεκτ να προχωρά με τόσο ταχείς ρυθμούς, δήλωσε ο κ. Hayden κατά τη διάρκεια webinar των ΙΑΤΑ και Evernym.» Όπως είπε, στο πρότζεκτ εργάζονται καθημερινά, για 12 ώρες, ομάδες ατόμων. Σκοπός είναι οι επιβάτες να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζεται να ανταλλάσσουν έγγραφα, δήλωσε ο κ. Hayden.