Η ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία να εξασφαλίσει ανέγγιχτα παραθαλάσσια σπίτια κοντά σε μια μεγάλη πόλη, και ακόμη και πριν αρχίσουν να κυλούν οι μπουλντόζες, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για να αγοράσετε ένα, γράφει το Bloomberg αναφερόμενο στην ανοικοδόμηση του Ελληνικού από την εταιρεία Λάμδα.

Η ζήτηση ήταν τόσο έντονη που όλα τα διαμερίσματα στον πύργο μαρίνας 45 ορόφων που εντάσσεται στο έργο, καθώς και οι 27 διαθέσιμες παραθαλάσσιες βίλες θα πωληθούν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, αν όχι νωρίτερα, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development SA, που φτιάχνει το έργο.

«Είναι τεράστιο, γιατί μιλάμε για μια αξία κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ» μόλις παραδόθηκε το ακίνητο, είπε ο Αθανασίου σε συνέντευξή του.

Οι πρώτες πωλήσεις αποτελούν καλό σημάδι για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Ελλάδας. Απλωμένο σε μια περιοχή τριπλάσια του μεγέθους του Μονακό, η αναδιαμόρφωση του παροπλισμένου αεροδρομίου Ελληνικό θα μπορούσε να προσθέσει έως και 2,2% στην οικονομία της χώρας και 80.000 θέσεις εργασίας έως το 2025.

Το έργο -τώρα επίσημα γνωστό ως Το Ελληνικό- είναι μια πολύ αναγκαία ώθηση για την Ελλάδα, η οποία σημείωσε συρρίκνωση παραγωγής κατά περίπου το ένα τέταρτο κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους. Η πανδημία στη συνέχεια προκάλεσε μείωση 8,2% πέρυσι

Η ανάπλαση έρχεται εδώ και πολύ καιρό. Το αεροδρόμιο έκλεισε το 2001 και έκτοτε η γη – που πωλήθηκε στη Lamda – ήταν κενή. Πέρα από την πολιτική διαμάχη, το έργο παραμελήθηκε από την ύφεση στην κρίση χρέους.

«Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από επενδυτική σκοπιά, από τουριστική άποψη και η αντίληψη για τη χώρα θα είναι τεράστια», δήλωσε ο Αθανασίου. Το έργο έχει σχεδιαστεί ως παράδειγμα για το τι μπορεί να είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Η περιοχή θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές και οι αισθητήρες θα ρυθμίζουν τα πάντα, από το φωτισμό έως τη συλλογή απορριμμάτων. Το Ελληνικό θα είναι μια από τις πρώτες έξυπνες, πράσινες κοινότητες του κόσμου που χτίστηκαν από το μηδέν, σύμφωνα με τον Αθανασίου.

Το έργο είναι επίσης κρίσιμο για τη Λάμδα, έναν επενδυτή ακινήτων που επλήγη από την πανδημία. Δύο από τα τρία εμπορικά κέντρα της εταιρείας μόλις πρόσφατα κατάφεραν να φτάσουν τα επίπεδα του 2019 με την τελευταία χαλάρωση των περιορισμών κλειδώματος.

Πηγή: «Bloomberg»