Με άρθρο του το Politico καυτηριάζει την απόφαση της Ένωσης, η οποία πάντως προβάλλει αντεπιχειρήματα.

Για υποκρισία εγκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση το Politico, καθώς ενέκρινε υψηλότερο κονδύλι για πτήσεις με ιδιωτικό αεροσκάφος, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της.

Περισσότερα εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να δαπανήσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών για τους ανώτερους αξιωματούχους τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες αύξησαν το ποσό που αναμενόταν να δαπανήσουν για πτήσεις «αεροταξί» για τους υπαλλήλους της σε 13,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ένα έγγραφο στη βάση δεδομένων των προσφορών της ΕΕ, αν και είχαν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων για να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους, σύμφωνα με το Politico.

Η νέα τετραετής σύμβαση-η οποία θα καλύπτει πτήσεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης-αντικαθιστά την υπάρχουσα πενταετή συμφωνία που όριζε 10,71 εκατομμύρια ευρώ ως τη μέγιστη αξία που θα μπορούσε να δαπανηθεί σε ιδιωτικά αεροσκάφη μεταξύ 2016 και 2021.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η νέα σύμβαση-η οποία καλύπτει περίπου 1.606 ώρες πτήσης, σχεδόν οι μισές από τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν για ταξίδια μεσαίας εμβέλειας μεταξύ 6.500 και 10.000 χιλιομέτρων-αντικατοπτρίζει την «πιθανή αύξηση της ζήτησης, κυρίως λόγω της πανδημίας».

«Λιγότερες εμπορικές πτήσεις ήταν διαθέσιμες και επομένως αυτή η αύξηση του ανώτατου ορίου έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα αυτής της λύσης εάν τέτοια προβλήματα παραμένουν με την πάροδο του χρόνου», είπε ο εκπρόσωπος. «Η αξία μιας σύμβασης αντιστοιχεί σε μια εκτίμηση των αναγκών και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δαπανηθεί όλο το ποσό».

Το νέο συμβόλαιο έρχεται μετά την κυκλοφορία του πακέτου της Επιτροπής για το κλίμα Fit for 55 τον Ιούλιο, το οποίο στοχεύει να θέσει το μπλοκ σε πορεία μείωσης των εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030 – στον δρόμο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ο τομέας των μεταφορών θα πρέπει να επωμιστεί ένα μεγάλο μέρος του βάρους, με την ΕΕ να κοιτάζει μείωση των εκπομπών κατά 90% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2050.

Μέχρι στιγμής, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει πραγματοποιήσει έξι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών το 2020 και οκτώ το 2021. Ο προκάτοχός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πραγματοποίησε 14 τέτοιες πτήσεις το 2019 και αντιμετώπισε κριτική για τέτοιες μεταφορές σε προορισμούς μικρών αποστάσεων όπως το Στρασβούργο.

Η Επιτροπή είπε ότι τα ταξίδια ναυλωμένων προορίζονται μόνο για «εξαιρετικές περιστάσεις», όπως για λόγους ασφαλείας ή εάν μια εμπορική πτήση δεν είναι διαθέσιμη ή δεν ταιριάζει με τις δεσμεύσεις ημερολογίου.

Οι υπάλληλοι μπορούν να χρησιμοποιούν το τζετ μόνο όταν συνοδεύουν ένα μέλος της Επιτροπής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Ο αριθμός των υπαλλήλων που συνοδεύουν έναν επίτροπο ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες μιας αποστολής και επομένως δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια – «αλλά είναι περιορισμένοι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Επιτροπή «δεσμεύεται να μειώσει τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις» σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και «σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω τα ταξίδια που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της όταν αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από τηλεδιάσκεψη» ως μέρος του σχεδίου της για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, σύμφωνα με στον εκπρόσωπο.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει πραγματοποιήσει 15 ιδιωτικές πτήσεις μέχρι τώρα το 2021 (τρεις από αυτές παρέχονται από τη βελγική αεροπορία). Αυτό συγκρίνεται με 17 το 2020 και 27 πτήσεις που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου το 2019 – αν και το Συμβούλιο δεν διευκρίνισε πόσες από αυτές πραγματοποιήθηκαν από τον προκάτοχο του κ. Μισέλ, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ήταν στο ρόλο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.