Οι Ταλιμπάν έχουν στα χέρια τους μια πολεμική αεροπορία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών, δίνοντάς τους μεγαλύτερη αεροπορική δύναμη πυρός από το ένα τρίτο των μελών του ΝΑΤΟ, όπως σημειώνει η Daily Mail.

Τους τελευταίους μήνες, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν 10 μεγάλα αεροδρόμια από το Μπαγκράμ έως το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, ενώ εχθές πέταξαν με ένα ελικόπτερο Black Hawk αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι την κοιλάδα Παντζσίρ, όπου βρίσκεται η αντίσταση. Οι επικεφαλής των Ταλιμπάν φέρονται να διέταξαν τα στρατεύματά τους να κυνηγήσουν πιλότους από τη διαλυμένη Αφγανική Πολεμική Αεροπορία, οι οποίοι έλαβαν εκπαίδευση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να πετάξουν πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα υψηλής τεχνολογίας.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai στην Καμπούλ, είδαν Ταλιμπάν να μπαίνουν στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους μεταφοράς Hercules αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Αφγανική Πολεμική Αεροπορία εκμεταλλευόταν 167 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 108 ελικοπτέρων και 59 αεροπλάνων, σύμφωνα με επίσημη επιθεώρηση της αμερικανικής κυβέρνησης στις 30 Ιουνίου.

Η εν δυνάμει Πολεμική Αεροπορία των Ταλιμπάν
Πριν από την πτώση της Καμπούλ, το Ουζμπεκιστάν επιβεβαίωσε ότι 46 αφγανικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 24 ελικοπτέρων, είχαν φτάσει στη χώρα προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο διοικητής της αποστολής εκκένωσης των ΗΠΑ, στρατηγός Φρανκ ΜακΚένζι, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα απενεργοποίησαν 73 αεροσκάφη προτού τελικά φύγουν από τη χώρα το βράδυ της Δευτέρας.

Αυτό αφήνει έως και 48 αεροσκάφη που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν, αν και δεν είναι σαφές ποιες είναι οι βλάβες όσον αφορά τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, σύμφωνα με την Daily Mail.

Παρ ‘όλα αυτά, όπως υποστηρίζει το άρθρο, οι Ισλαμιστές διαθέτουν περισσότερη αεροπορική δύναμη από τα 10 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των: Αλβανία, Βοσνία, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σλοβενία.