Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ Γουίλι Γουόλς, τάχθηκε κατά των σκληρών μέτρων των κυβερνήσεων στην παραλλαγή Omicron του ιού Covid, κάνοντας ιδιαίτερη κριτική για τα νέα μέτρα ταξιδιωτικών περιορισμών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα σχόλια του Walsh έρχονται μια ημέρα αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ζήτησαν «εντατικοποιημένες προσπάθειες» για την ισότητα των εμβολίων και τόνισαν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούν περιορισμούς στα ταξίδια λόγω των νέων παραλλαγών του Covid-19 μόνο «ως τελευταία λύση. αποκαλώντας τα «μεροληπτικά, αναποτελεσματικά και ενάντια στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Σύμφωνα με κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τα όργανα του ΟΗΕ, η πανδημία έχει «παύσει την οικονομική δραστηριότητα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επηρεάζοντας εκατομμύρια βιοποριστικούς πόρους παγκοσμίως» και με καλύτερες στρατηγικές μετριασμού και διεθνή συντονισμό οι τομείς των αεροπορικών ταξιδιών και του τουρισμού «μπορούν να γίνουν κινητήριες δυνάμεις για την οικονομική ανάκαμψη, τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής σύσκεψης στο Διαδίκτυο για ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις πολιτικές θέσεις της IATA, ο Walsh δεν έδωσε δεδομένα σχετικά με την επίδραση της Omicron στην αεροπορική κίνηση. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε», είπε. «Έχει αντίκτυπο στην επιβατική κίνηση. καθώς οι περιορισμοί δημιουργούν μεγάλη σύγχυση στην αγορά».

Ο Walsh αφηγήθηκε μια πρόσφατη εμπειρία του ενώ ταξίδευε από την Ιρλανδία στην Ελβετία, κατά τη διάρκεια της οποίας η αεροπορική εταιρεία έπρεπε να αρνηθεί την επιβίβαση σε αρκετούς ταξιδιώτες επειδή δεν γνώριζαν ότι οι ελβετικές αρχές απαιτούσαν τεστ PCR και δεν δέχονταν αποτελέσματα από rapid test.

«Έχω ακούσει παρόμοιες ιστορίες σε άλλα μέρη του κόσμου όπου αυτές οι νέες απαιτήσεις έχουν εισαχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να συμμορφωθούν με αυτές ή δεν είχαν καταλάβει ότι οι κανόνες είχαν αλλάξει», είπε. «Προκαλεί μεγάλη σύγχυση και καταστολή της ζήτησης».

Ο Walsh δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη θέση του σχετικά με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση επανέφερε πρόσφατα την απαίτηση για τους εμβολιασμένους επισκέπτες να κάνουν τεστ PCR τη δεύτερη ημέρα μετά την άφιξη και να μπουν σε καραντίνα μέχρι να λάβουν τα αποτελέσματά τους. «Το Ηνωμένο Βασίλειο… ειλικρινά, έχω σταματήσει να προσπαθώ να καταλάβω τι κάνουν», είπε ο Walsh. «Ό,τι έχουν κάνει έχει γελοιοποιηθεί».

«Είναι σαφές για μένα ότι τα ταξίδια και οι αεροπορικές εταιρείες, ειδικότερα, χρησιμοποιούνται ως το…  παιδί της αφίσας για να μεταδώσουν φόβο», είπε. «Δεν είναι επειδή υπάρχει μια απειλή που προκαλείται από την αεροπορία, αλλά είναι απλώς για να μπορέσουν να αποδείξουν ότι υπάρχει μια απειλή εκεί έξω, και σφυροκοπώντας την αεροπορική βιομηχανία νομίζουν ότι στέλνουν ένα ισχυρό, ισχυρό μήνυμα στον γενικό πληθυσμό να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς».