Να μισθώνει το θηριώδες «φαλαινοειδές» Beluga σχεδιάζει η Airbus, αεροσκάφος που έως τώρα αξιοποιείτο στη μεταφορά τμημάτων αεροσκαφών μεταξύ των εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Ευρώπη, σε άλλες βιομηχανίες για την μεταφορά βαρέως εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την Airbus, η εκμίσθωση πλεονάζοντος χώρου στα υπάρχοντα Beluga ST και new Beluga XL, θα οδηγήσει στη «δημιουργία μια θυγατρικής εταιρείας μεταφοράς εμπορευμάτων» από το 2023. Λίγες εβδομάδες μετά την απόσυρση του A380, του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσκάφους του ευρωπαϊκού κατασκευαστή αεροσκαφών, η εταιρεία σχεδιάζει νέο ρόλο γι’αυτό που αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα εμπορικά αεροπλάνα, το Beluga.

Πρόκειται για σπάνια περίπτωση ανάθεσης πόρων αεροναυπηγικής σε άλλες, εξωτερικές εταιρείες που, αν ευοδώσει, ίσως ανοίξει το δρόμο και για άλλες υπηρεσίες. Το 100% της μονάδας θα λειτουργεί σε εμπορική βάση εξηγεί η Airbus.

«Θα έχει έσοδα από τις πωλήσεις και θα αναλάβει όλες τις επενδύσεις και τα λειτουργικά της έξοδα« ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ζήτηση για μεταφορά μεγάλων φορτίων χωρίς να χρειάζεται να αποσυναρμολογηθούν, έχει εκτιναχθεί, εν μέρει λόγω της «λαβωμένης» εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω πανδημίας. Οι αρμόδιοι διαχειριστές τέτοιων φορτίων στρέφονται στα θηριώδη αεροσκάφη μεταφοράς καθώς συχνά δεν υπάρχει χρόνος για μεταφορά ακτοπλοϊκώς.