Στην παραγγελία περίπου 40 αεροσκαφών A350 από την Airbus, προσανατολίζεται η Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο των προσπαθειών στρατηγικού χαρακτήρα για την ίδρυση μιας νέας αεροπορικής εταιρείας.

Η αγορά από το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) θα έχει οικονομικό ύψος 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων (12,19 δισεκατομμυρίων ευρώ) σε τιμές αγοράς, ενώ θα ανακοινωθεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, κατά τη διάρκεια ενός επενδυτικού φόρουμ για την Πρωτοβουλία των Επενδύσεων στο Μέλλον (FII), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δεν διευκρινίστηκε αν η αμερικανική Boeing θα μοιραστεί επίσης κάποιο μέρος από την αγορά των νέων αεροσκαφών για τη συγκρότηση της νέας αεροπορικής εταιρίας, η οποία θα φέρει την ονομασία RIA, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Μία πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις σημείωσε με νόημα ότι “τίποτα δεν έχει τελειώσει”, σύμφωνα με το Reuters.

Το PIF διαπραγματεύεται για την αγορά περίπου 75 αεροσκαφών και μία άλλη πηγή δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία γέρνει προς την μεριά του Boeing 787. Σχετικές αναφορές άφησαν να εννοηθεί ότι η νέα αεροπορική εταιρεια είναι ενδεχόμενο να χρειαστεί αεροσκάφη ευρείας ατράκτου.

Το Bloomberg News μετέδωσε χθες, Κυριακή, ότι η συμφωνία είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνει περισσότερα από 80 αεροσκάφη.

Η έδρα της νέας αεροπορικής εταιρίας θα είναι η πρωτεύουσα Ριάντ, ενώ η κρατική αεροπορική εταιρία Saudia θα έχει την έδρα της έξω από την πόλη Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της υλοποίησης μιας στρατηγικής για την προσφορά υπηρεσιών στον τομέα των αερομεταφορών, μέσω δύο κέντρων διαχείρισης που θα βρίσκονται απέναντι στις αεροπορικές εταιρίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.