Η μονομερής επιβολή μέτρων για τα ταξίδια των Κινέζων σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και παγκοσμίως, δεν έχουν επιστημονική βάση, αποφάνθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση Αεροδρομίων (ACI Europe).

Αυτές οι μονομερείς ενέργειες, τονίζει η ACI Europe, έρχονται σε αντίθεση με όλη την εμπειρία και τα στοιχεία που αποκτήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, προσθέτοντας: Η αναποτελεσματικότητα των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών στην πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19 και των πολλαπλών παραλλαγών του έχει αναγνωριστεί κατηγορηματικά τόσο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η Ένωση επισημαίνει ότι απαιτείται η επαγρύπνηση των χωρών για την κατάσταση και τον έλεγχο του ιού, όμως τα κράτη πρέπει να εστιάσουν στον εντοπισμό πιθανών νέων παραλλαγών του COVID-19 και τη σχετική επιτήρηση.

Μια τέτοια προσέγγιση, όπως προέτρεψε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, κυρία Κυριακίδη, σε επιστολή που εστάλη την περασμένη εβδομάδα στα κράτη μέλη, δεν απαιτεί τον έλεγχο των ταξιδιωτών, αλλά μπορεί να επιτευχθεί με μέσα όπως η ανάλυση των λυμάτων από τα αεροδρόμια.