Το Κρεμλίνο απέρριψε την Πέμπτη τα ευρήματα των εισαγγελέων της διεθνούς επιτροπής που ερευνά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών (Malaysia Airlines) που πραγματοποιούσε την πτήση ΜΗ17 στις 17 Ιουλίου 2014.

Η επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει βρει «ισχυρές ενδείξεις» για την εμπλοκή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο συμβάν.

Στην πρώτη αντίδραση της Μόσχας στους ισχυρισμούς αυτούς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να δεχθεί» τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς δεν συμμετείχε σ’ αυτή την διαδικασία. Είπε επίσης ότι οι εισαγγελείς δεν παρουσίασαν δημοσίως αποδεικτικά στοιχεία.

Το αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ17 που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ καταρρίφθηκε από πύραυλο του συστήματος BUK ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου του 2014 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι 298 επιβαίνοντες μαζί με το πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 196 Ολλανδοί. Εκείνη τη χρονική περίοδο οι υποστηριζόμενοι από την Ρωσία αυτονομιστές πολεμούσαν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων για να αποκτήσουν τον έλεγχο της ανατολικής επαρχίας του Ντονμπάς.