Αυστρία, η Γαλλία και η Ολλανδία ζητούν αυστηρότερη ρύθμιση των πτήσεων ιδιωτικών τζετ που καταναλώνουν πολλά καύσιμα, ανέφεραν οι τρεις χώρες σε επιστολή που απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι πτήσεις με ιδιωτικά τζετ αποτελούν χόμπι των πλουσίων. Αλλά δεν γίνεται όλοι μας να πληρώνουμε γι’ αυτές. Διότι κάθε πτήση με ιδιωτικό τζετ είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το κλίμα μας», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Leonore Gewessler (Πράσινοι), όπως μεταδίδει το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε από κοινού ότι οι αεροπορικές μεταφορές στην ΕΕ θα πρέπει επίσης να γίνουν κλιματικά ουδέτερες έως το 2050. Επιπλέον, η Αυστρία έθεσε το θέμα της ισότητας των πτήσεων με ιδιωτικά τζετ στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνόδου των υπουργών Μεταφορών την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε το ερευνητικό ινστιτούτο CE Delft στα τέλη Μαρτίου, ο αριθμός των ιδιωτικών πτήσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 64% σε 572.806 πέρυσι, όπως ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην Αυστρία είναι σήμερα εγγεγραμμένα 227 ενεργά ιδιωτικά αεροσκάφη, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace που διερεύνησε την αυστριακή βιομηχανία ιδιωτικών τζετ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αυτά προκάλεσαν συνολικά τουλάχιστον 407.000 τόνους εκπομπών CO2, διένυσαν περίπου 96 εκατομμύρια χιλιόμετρα και περιστράφηκαν έτσι γύρω από τη γη 2.399 φορές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.

Πρόσφατα, η Greenpeace Αυστρίας έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την τελευταία έκθεση απογραφής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, η οποία περιγράφει σενάρια με βάση την εξέλιξη των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.