Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας είχε διατάξει το αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής να παραμείνει κοντά στον διάδρομο προσαπογείωσης του αεροδρομίου Χανέντα στο Τόκιο λίγες στιγμές πριν από τη σύγκρουσή του με το επιβατικό αεροσκάφος της Japan Airlines.

Η πτήση 516 JAL είχε λάβει άδεια από ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας να εισέλθει στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου προτού συγκρουστεί με το αεροπλάνο της ακτοφυλακής και τυλιχθεί στις φλόγες, αναφέρει το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο πηγή.

Ο μοναδικός επιζών του αεροπλάνου θαλάσσιας περιπολίας Bombardier Dash-8, ο 38χρονος πιλότος Γκένκι Μιγιαμότο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια προτού τηλεφωνήσει για βοήθεια, λέγοντας στη βάση του: «Το αεροσκάφος εξερράγη στον διάδρομο προσγείωσης. Ξέφυγα. Η κατάσταση των άλλων μελών του πληρώματος είναι άγνωστη».

Ευτυχώς σώθηκαν τόσο οι 367 επιβάτες του αεροσκάφους της JAL όσο και το 12μελές πλήρωμα, καθώς απομακρύνθηκαν προτού οι φλόγες μετατρέψουν σε στάχτη το αεροπλάνο, με πολλούς να κάνουν λόγο για «θαύμα».

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε την καταστροφή στο αεροδρόμιο. Από τα αποκαΐδια του αεροσκάφους Airbus A350, μόνον τα φτερά και σωροί στάχτης διακρίνονται, που είναι ό,τι απέμεινε από την πύρινη κόλαση το βράδυ της Τρίτης.

Το αεροδρόμιο Χανέντα έκλεισε για αρκετές ώρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα, ενώ αναμένεται να ακυρωθούν περί τις 100 πτήσεις, επηρεάζοντας περίπου 19.000 επιβάτες. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών της Ιαπωνίας (JTSB) έχει στείλει στο σημείο επιθεωρητές, τους οποίους θα συνδράμουν Βρετανοί και Γάλλοι ειδικοί αεροσκαφών, προκειμένου να ξεκινήσουν την πλήρους κλίμακας έρευνα για τη μοιραία σύγκρουση. Καθώς ξεκινά η επίσημη έρευνα, η Japan Airlines ανακοίνωσε πως τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν άδεια προσγείωσης από τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας του Χανέντα και επανέλαβαν την εντολή προτού ξεκινήσουν τη διαδικασία προσέγγισης του αεροδρομίου και προσγείωσης.

«Δεν υπήρχαν προβλήματα με το αεροσκάφος κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Τσιτόζε και στη διάρκεια της πτήσης», πρόσθεσε η JAL.

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πτήσεων χαρακτήρισαν «τίποτε λιγότερο από θαύμα» την εκκένωση του αεροσκάφους προτού εκραγεί από τις φλόγες που το είχαν τυλίξει, και πολλοί έπλεξαν το εγκώμιο του πληρώματος που διέσωσε με ασφάλεια όλους τους επιβάτες.