Η LanzaJet του Jimmy Samartzis έχει τα πρωτεία παγκοσμίως στα καθαρά καύσιμα για αεροσκάφη και κατατάσσεται από το Time στις 100 πιο επιδραστικές εταιρείες διεθνώς. Το εργοστάσιο στις ΗΠΑ και η συνεργασία με κολοσσούς.

Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής «πράσινων» αεροπορικών καυσίμων από οινόπνευμα (αιθανόλη) έθεσε σε λειτουργία η LanzaJet του Eλληνοαμερικανού Jimmy Samartzis (Τζίμι Σαμαρτζή), έχοντας καταφέρει να φέρει ως συμπαίκτες παγκόσμιους κολοσσούς. Η αμερικανική εταιρεία με ελληνικό αίμα θέλει να δώσει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή και φέρνει την πρώτη μεγάλου μεγέθους παραγωγή καθαρών καυσίμων για αεροπλάνα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 από τον Jimmy Samartzis και έχει αναπτύξει την τεχνολογία «Alcohol-to-Jet» που επιτρέπει τη δημιουργία SAF και ανανεώσιμου ντίζελ από απόβλητα και βιώσιμες πηγές αιθανόλης, συμπεριλαμβανομένων πρώτων υλών όπως ζαχαροκάλαμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενεργειακές καλλιέργειες, δασικά υπολείμματα, γεωργικά απόβλητα και οργανικά απόβλητα.

Στη νέα μονάδα που έχει συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον, η LanzaJet θα χρησιμοποιεί την αιθανόλη που προέρχεται από αγροτικά προϊόντα όπως το καλαμπόκι. Μετά από χημική επεξεργασία, η οποία μάλιστα διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένη πατέντα, τη μετατρέπει σε καύσιμα SAF, των οποίων οι εκπομπές ρύπων είναι μειωμένες κατά 95% σε σχέση με τα παραδοσιακά καύσιμα.

Το εργοστάσιο LanzaJet Freedom Pines Fuels, που βρίσκεται στην Τζόρτζια, έχει παραγωγική δυναμικότητα 10 εκατ. γαλόνια SAF και ανανεώσιμου ντίζελ ετησίως από χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, βιώσιμη και πιστοποιημένη αιθανόλη. Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει άμεσα την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 10 έως 30 φορές μέχρι το 2026 με στόχο τα 3 δισ. γαλόνια αεροπορικών καυσίμων SAF μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί από τον Λευκό Οίκο για την μείωση των εκπομπών Co2 από αεροσκάφη.

Ήδη έχουν δεσμευτεί όλα τα καύσιμα που θα παράγει για τα επόμενα δέκα χρόνια το εργοστάσιο, με τη μονάδα να έχει δημιουργήσει 250 θέσεις εργασίας στην περιοχή και να αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία κατά 70 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Αυτή την εβδομάδα, το περιοδικό ΤΙΜΕ συμπεριέλαβε την LanzaJet ανάμεσα στις 100 πιο επιδραστικές εταιρείες του κόσμου. «Η συμπερίληψη της LanzaJet στον κατάλογο TIME100 Most Influential Companies αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης και της εφευρετικότητας ολόκληρης της ομάδας μας για να καταστεί δυνατή η μετάβαση σε ένα μέλλον με μηδενική κατανάλωση», δήλωσε ο Jimmy Samarzis, διευθύνων σύμβουλος της LanzaJet.

«Αυτή η αναγνώριση επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να οικοδομήσουμε μια νέα βιομηχανία καυσίμων για την αεροπορία μέσω της τεχνολογίας αιχμής και της παραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα, βιώσιμων καυσίμων. Καθώς γιορτάζουμε αυτή την τιμή, αναλογιζόμαστε το ταξίδι μας, τις συνεργασίες που αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία μας και τη συνεχή πεποίθηση ότι το έργο μας δημιουργεί ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαρτζής.

Οι συμπαίκτες κολοσσοί
Η LanzaJet έχει παρουσία σε 25 χώρες στις πέντε ηπείρους, και βλέπει στο μετοχικό κεφάλαιό της να συμμετέχουν παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η British Airways, Southwest Airlines και η All Nippon Airways από αεροπορικές εταιρείες. Η Shell, η Mitsui & Co., η Suncor Energy αλλά και η Microsoft πλαισιώνουν επίσης τη δυνατή ομάδα επενδυτών που έχουν εισέλθει στην εταιρεία.

Στοχεύοντας να αλλάξει το μέλλον της αεροναυτιλίας έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια, και με την παγκόσμια βιομηχανία των πτήσεων να ευθύνεται για το 3% των συνολικών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, το καινοτόμο εργοστάσιο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κλειδί για την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στο τέλος Απριλίου η Microsoft μέσω του Climate Innovation Fund είχε δώσει και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στο πρότζεκτ έχοντας ανακοινώσει την υποστήριξή του με το ποσό πάντως να μην γίνεται γνωστό. Είχε προηγηθεί το 2022 όταν και είχε υποστηρίξει με 50 εκατ. δολάρια το LanzaJet Freedom Pines Fuels.

Στα μέσα Μαΐου η LanzaJet έλαβε χρηματοδότηση 20 εκατ. δολαρίων από την Groupe ADP, ηγέτιδα στον σχεδιασμό και λειτουργία αεροδρομίων, ενώ τον Μάρτιο, η Southwest Airlines στήριξε το σχέδιο για την ανάπτυξη της βιώσιμης μονάδας παραγωγής καυσίμων αεροσκαφών και για τη συνεργασία με την SAFFiRE Renewables στην τεχνολογία καθαρής αιθανόλης με 30 εκατ. δολάρια. Μέσω της επένδυσης, η Southwest θα είναι ο κύριος προμηθευτής βιώσιμων καυσίμων αερομεταφορών (SAF) των καυσίμων της LanzaJet, μόλις η εγκατάσταση τεθεί σε λειτουργία.

Ο τολμηρός Jimmy Samartzis που έφερε τη LanzaJet στο επίκεντρο
Τον περασμένο μήνα η ΕΥ επιβράβευσε τις τολμηρές ιδέες του Jimmy Samartzis καθώς τον ανέδειξε ανάμεσα στους φιναλίστ για το βραβείο του «Επιχειρηματία της Χρονιάς» στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα Midwest τιμά τους επιχειρηματίες από το Ιλινόις, την Ιντιάνα και το Ουισκόνσιν.

Ο Jimmy Samartzis ήταν ένας από τους 30 περιφερειακούς επιχειρηματίες που επιλέχθηκαν ως φιναλίστ από μια ανεξάρτητη επιτροπή κριτών. Οι υποψήφιοι αξιολογήθηκαν με βάση την επίδειξη της οικοδόμησης μακροπρόθεσμης αξίας μέσω του επιχειρηματικού πνεύματος, του σκοπού, της ανάπτυξης και του αντίκτυπου, μεταξύ άλλων βασικών συνεισφορών και ιδιοτήτων.

Έχει σπουδάσει στο Saïd Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ενώ έχει εστιάσει το μεγαλύτερο μέρος της 25χρονης καριέρας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στον αγώνα για απαλλαγή από τις ανθρακούχες βιομηχανίες που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Jimmy Samartzis έχει διατελέσει στέλεχος στη United Airlines και έχει πολυετή εμπειρία στον κλάδο των αερομεταφορών. Υπηρέτησε ως ανώτερο στέλεχος σε εταιρείες συμβούλων όπως Booz Allen Hamilton, Oliver Wyman και Slalom και το 2020 ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της LanjaJet. Διατηρεί επίσης στενούς δεσμούς με την Ελλάδα και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες όπως το Hellenic Innovation Network.

Η LanzaJet ιδρύθηκε το 2010 όταν και ξεκίνησε η έρευνα και το πρώτο Proof of Concept ενώ το 2014 η εταιρεία μεγαλώνει και σχεδιάζει για πρώτη φορά μαζική παραγωγή των καθαρών καυσίμων. Το 2018, έχοντας λάβει την πιστοποίηση από τις αμερικανικές αρχές πραγματοποιήθηκε η πρώτη υπερατλαντική πτήση από το Ορλάντο στο Λονδίνο της Virgin Atlantic Airlines που χρησιμοποίησε τα «πράσινα» καύσιμα της LanzaJet. Η πρώτη πτήση πάνω από τον Ειρηνικό πραγματοποιήθηκε το 2019 από το Σιάτλ στο Τόκιο σε πτήση της All Nippon Airways, μέχρι που το 2024 και αφού έχουν εισέλθει οι μεγάλοι συμπαίκτες ανοίγει το πρώτο της εργοστάσιο

πηγή: www.businessdaily.gr