Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκονται οι ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες Arkia και Air Haifa, καθώς αντιμετωπίζουν ομαδικές αγωγές για παραβίαση του νόμου περί αεροπορικών υπηρεσιών και αθέμιτη κερδοσκοπία κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου Ισραήλ–Ιράν.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά δικαστικά έγγραφα, οι δύο εταιρείες φέρονται να ενημέρωναν τους επιβάτες των ακυρωμένων πτήσεών τους αποκλειστικά για την επιλογή επιστροφής χρημάτων, χωρίς αναφορά στο θεσμοθετημένο δικαίωμα επιλογής εναλλακτικής πτήσης, όπως ορίζει ο ισχύων κανονισμός.

Κατά την περίοδο της σύγκρουσης, που ξέσπασε στις 13 Ιουνίου, ο ισραηλινός εναέριος χώρος ανεστάλη σχεδόν πλήρως, γεγονός που οδήγησε σε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων και εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών στο εξωτερικό.

Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε με μια επιχείρηση επαναπατρισμού, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις 18 Ιουνίου, με τη συνδρομή εταιρειών όπως η El Al, η Arkia, η Air Haifa και η Israir.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι Arkia και Air Haifa προχώρησαν στην αποστολή SMS προς τους επιβάτες, ενημερώνοντάς τους για τις ακυρώσεις και διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα αποζημιωθούν πλήρως.

Παράλληλα όμως, ξεκίνησαν να διαθέτουν εισιτήρια για τις πτήσεις επαναπατρισμού σε σημαντικά υψηλότερες τιμές, χωρίς να δίνουν προτεραιότητα ή ειδικούς όρους σε όσους είχαν ήδη κάνει κράτηση.

Ο δικηγόρος Ehud Gery, που ηγείται της νομικής εκπροσώπησης των εναγόντων, δήλωσε: «Ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες επέλεξαν να σταθούν στο πλευρό των πελατών τους σε μια δύσκολη στιγμή, η Arkia και η Air Haifa επέλεξαν να τους αποζημιώσουν και στη συνέχεια να πλουτίσουν εις βάρος τους».

Η ισραηλινή νομοθεσία αναφορικά με τις αερομεταφορές προβλέπει σαφώς πως, σε περίπτωση ακύρωσης, οι επιβάτες έχουν δικαίωμα είτε σε πλήρη επιστροφή χρημάτων είτε σε εναλλακτική πτήση. Σε περίπτωση παράβασης αυτής της υποχρέωσης, οι εταιρείες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες τόσο με οικονομικά πρόστιμα όσο και με σοβαρή ζημιά στην εταιρική τους εικόνα.