Αυξάνονται οι χρεώσεις για τις μετακινήσεις με ταξί από και προς τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, ενώ αναπροσαρμόζεται και το κόστος αναμονής των οχημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), η νέα τιμολόγηση προέκυψε έπειτα από συζητήσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους εκπροσώπους του κλάδου και θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ.

Η αναπροσαρμογή, σύμφωνα με το ΣΑΤΑ, κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους και των σημερινών οικονομικών δεδομένων.

Πόσο θα κοστίζουν οι διαδρομές

Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική:

  • Η σταθερή χρέωση από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται στα 50 ευρώ.
  • Για τις νυχτερινές ώρες, από 00:00 έως 05:00, η τιμή αυξάνεται στα 65 ευρώ.
  • Στη Θεσσαλονίκη, η σταθερή τιμή της διαδρομής προς το αεροδρόμιο διαμορφώνεται στα 38 ευρώ, από 28 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Η χρέωση για τον χρόνο αναμονής αυξάνεται στα 20 ευρώ ανά ώρα, από 15 ευρώ.

Τι αναφέρει το ΣΑΤΑ

Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και χαρακτηρίζει την αναπροσαρμογή ένα σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών του κλάδου.

Όπως επισημαίνει, το λειτουργικό κόστος των ταξί έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω των υψηλότερων δαπανών για καύσιμα, συντήρηση, ασφάλιση, φορολογία και γενικότερη λειτουργία των οχημάτων.

Το ΣΑΤΑ υποστηρίζει παράλληλα ότι η απόφαση αντανακλά τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επαγγελματίες οδηγοί.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι η αναπροσαρμογή των τιμών «δεν σημαίνει ότι κλείνει ο κύκλος των διεκδικήσεων», δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να ζητά ένα σύγχρονο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό πλαίσιο λειτουργίας για τον κλάδο των ταξί στην Αττική.