Η Airbus προβλέπει ότι θα χρειαστούν συνολικά 540.000 νέοι πιλότοι τις επόμενες δύο δεκαετίες. Για να βοηθήσει στην ικανοποίηση αυτής της ζήτησης, δρομολογεί το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Pilot Cadet της Airbus, για να συμπεριλάβει εκπαίδευση ab initio, δηλαδή, εκπαίδευση εξ’αρχής.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε συνεργασία με την Escuela de Aviacion Mexico (EAM), που βρίσκεται κοντά στο Κέντρο Εκπαίδευσης Airbus του Μεξικού. Αφού ολοκληρώσουν την αρχική εκπαίδευσή τους με την EAM, οι δόκιμοι θα κατακριθούν στο κέντρο εκπαίδευσης της Airbus Mexico για να γίνουν πιλότοι της Airbus A320.

Η Airbus θα εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα που βασίζεται στο EASA για να προσφέρει μια καινοτόμο, υψηλής ποιότητας και οικονομικά αποδοτική εκ των προτέρων εκπαίδευση. Οι πελάτες της Airbus θα είναι σε θέση να μεταβιβάσουν πιλοτικές δραστηριότητες ελέγχου και να προσλάβουν ικανούς πιλότους εκπαιδευμένους σε παγκόσμια εναρμονισμένα πρότυπα.

Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε νέους άνω των 18 ετών που έχουν αποφοιτήσει από το Λύκειο. Η πρώτη ομάδα δόκιμων της Airbus αναμένεται να ξεκινήσει την εκπαίδευσή της τον Ιανουάριο του 2019 και να αποφοιτήσει τον Ιούλιο του 2020. Παρόμοιες συνεργασίες σχεδιάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.

Η Airbus προσφέρει μαθήματα κατάρτισης από τη δημιουργία της πριν από περίπου 50 χρόνια και ανέκαθεν υιοθέτησε μια ολοκληρωμένη και καινοτόμο προσέγγιση μέσω της  αντίληψής της σχετικά με το σύμπαν και την τακτική εισαγωγή των τελευταίων τεχνολογιών.

Τέλος, σημειώνεται πως η Escuela de Aviacion Mexico (EAM) ιδρύθηκε το 1943 και εκπαιδεύει 200 ​​κάδους ετησίως. Η υπηρεσία EAM, που εξυπηρετεί τις κύριες αεροπορικές εταιρείες του Μεξικού, βρίσκεται στην πόλη του Μεξικού και στην Γκουανταλαχάρα με πτήσεις σε Ακαπούλκο, Κουερναβάκα και Atizapán. Η EAM εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο σύγχρονο στόλο εκπαίδευσης στη χώρα και χρησιμοποιεί προσομοιωτές τελευταίας τεχνολογίας.