Η Ευρωπαϊκή Ένωση νομιμοποιείται να επιβάλει δασμούς σχεδόν 4 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, ως αντίποινα για φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις προς την κατασκευάστρια αεροσκαφών Boeing.

Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα ανακοινωθεί την Τρίτη και απειλεί να προκαλέσει εμπορικές εντάσεις μόλις τρεις εβδομάδες έως τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. έχουν δείξει διάθεση για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με τις επιδοτήσεις στη Boeing και την Airbus, ωστόσο αλληλοκατηγορούνται για έλλειψη σοβαρότητας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Η σημερινή απόφαση, η έκδοση της οποίας καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ακολουθεί την περσινή απόφαση του ΠΟΕ, με την οποία επέτρεψε στην Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά αξίας 7,5 δισ. δολαρίων για την κρατική στήριξη στην Airbus, η οποία διαθέτει μονάδες παραγωγής στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Συνολικά, οι δύο περιπτώσεις σε αξία αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη εταιρική εμπορική διένεξη στον κόσμο.

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον έκτοτε προχώρησε στην κατάργηση φορολογικών ελαφρύνσεων προς την Boeing, ενώ η Airbus ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις αποπληρωμές δανείων για το αεροσκάφος τύπου Α350 προς τη Γαλλία και την Ισπανία, δύο αποφάσεις ως κινήσεις καλής θέλησης για την επίλυση του θέματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει ότι θα προτιμούσε μια λύση με διαπραγμάτευση.

Έχει ήδη καταρτίσει μια εκτενή λίστα αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα μπορούσε να στοχεύσει, όπως κρασί, οινοπνευματώδη ποτά, βαλίτσες, τρακτέρ, κατεψυγμένα ψάρια και μια σειρά από γεωργικά προϊόντα και αποξηραμένα τρόφιμα όπως κρεμμύδια και κεράσια.