Η Σιγκαπούρη ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα επιβάλει έναν πράσινο φόρο στα αεροπορικά καύσιμα για τους ταξιδιώτες.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Σιγκαπούρης (CAAS) ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο φόρος θα αφορά το βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο (SAF) για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από τη χώρα προς διεθνείς προορισμούς.
Η φορολόγηση θα καθορίζεται με βάση τον όγκο SAF που απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος του 1% SAF για το 2026, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και “άλλα συναφή έξοδα”, όπως η αναμενόμενη αύξηση της τιμής των καυσίμων.
Ο φόρος θα διαφέρει ανάλογα με την απόσταση και έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες.
Η Ευρώπη, μαζί με την Αφρική, την Κεντρική και Δυτική Ασία, τη Μέση Ανατολή, τα νησιά του Ειρηνικού και τη Νέα Ζηλανδία, κατατάσσεται στη ζώνη τέσσερα. Σε αυτή, οι επιβάτες οικονομικής θέσης θα πληρώνουν 6,40 S$ (4,24 €) και οι επιβάτες premium καμπίνων 25,60 S$ (16,96 €).
Για την Αμερική, που ανήκει στη ζώνη πέντε, ο φόρος διαμορφώνεται σε 10,40 S$ (6,89 €) και 41,60 S$ (27,57 €) αντίστοιχα.
Η ζώνη δύο, που περιλαμβάνει Βορειοανατολική Ασία, Νότια Ασία, Αυστραλία και Παπούα Νέα Γουινέα, θα επιβαρυνθεί με 3,80 S$ (2,52 €) και 11,20 S$ (7,42 €).
Η Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί τη ζώνη ένα, με χρέωση 1 S$ (0,66 €) για οικονομική θέση και 4 S$ (2,65 €) για premium καμπίνες.
Οι επιβάτες που περνούν μόνο transit από τη Σιγκαπούρη δεν θα επηρεάζονται από τον φόρο.
Στις πτήσεις με ενδιάμεση στάση, η εισφορά SAF θα εφαρμόζεται μόνο για το επόμενο τμήμα μετά την αναχώρηση από τη Σιγκαπούρη. Για παράδειγμα, μια πτήση προς Παρίσι με στάση στο Άμστερνταμ θα χρεώνεται μόνο για το τμήμα Σιγκαπούρη–Άμστερνταμ.
Η αεροπορική εταιρεία θα εισπράττει τον φόρο και θα τον εμφανίζει ξεχωριστά στο εισιτήριο. Ορισμένες πτήσεις, όπως εκπαιδευτικές ή φιλανθρωπικού χαρακτήρα, εξαιρούνται.
Πέρυσι, η CAAS παρουσίασε το σχέδιο βιώσιμου αεροπορικού κόμβου, που στοχεύει στη μείωση κατά 20% των εκπομπών από εγχώριες αερομεταφορές έως το 2030 και σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 για όλες τις πτήσεις.
Ο γενικός διευθυντής της CAAS, Han Hok Juan, τόνισε ότι οι νέοι κανόνες σηματοδοτούν “ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Σιγκαπούρης να οικοδομήσει έναν πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό αεροπορικό κόμβο”.
“Παρέχει έναν μηχανισμό για όλους τους χρήστες των αερομεταφορών να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη βιωσιμότητα με κόστος που είναι διαχειρίσιμο για τον αεροπορικό κόμβο”, προσέθεσε.
“Πρέπει να κάνουμε μια αρχή. Το κάναμε με μετρημένο τρόπο και δίνουμε χρόνο στη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και το κοινό να προσαρμοστούν”.























